Nieuwsbrief juli 2021

Kop nieuwsbrief

DE EPIDEMIE WAAR JE NIEMAND OVER HOORT
Nu we al meer dan een jaar in de ban zijn van de epidemie met het coronavirus, zouden we bijna vergeten dat er nog andere epidemieën zijn die heel veel gezondheidsschade veroorzaken. Eén van die epidemieën veroorzaakt

wereldwijd een golf aan eerstehulpbezoeken
en ziekenhuisopnames. Jaarlijks overkomt dit ruim 30 procent van de 65-plussers en bij vijf op de honderd ouderen veroorzaakt het ernstige gezondheidsschade. Het is zelfs elk jaar oorzaak van overlijden bij honderden Nederlanders.

Merkwaardig genoeg is er geen talkshow die het erover heeft. Twitter is doodstil. Er is ook geen lockdown of vaccinatie die helpt tegen dit enorme volksgezondheidsrisico.

Deze epidemie is die van vallen bij oudere mensen. Vallen is bij bejaarden één van de grootste dagelijkse bedreigingen voor de gezondheid met kans op aanzienlijke schade en blijvend verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Met een beetje pech levert een val bij een oudere ernstig letsel op zoals botbreuken, bloedingen, moeilijk genezende wonden en soms zelfs hersenschade. Uit onderzoek

blijkt het soort schade na een val een sterke voorspeller voor de toekomst. Hoe ellendig een gebroken pols na een val ook is, het betekent dat de reflex om de val op te vangen met de handen intact is en dat is goed nieuws. Zonder die reflex leidt een val vaker tot een gebroken heup en één op de vijf ouderen met een gebroken heup komt binnen een half jaar daarna te overlijden.

Ook buitelingen die niet onmiddellijk tot letsel leiden zijn gevaarlijk. Een val binnenshuis
en vervolgens langdurig op de grond blijven liggen door het onvermogen weer op te staan, kan leiden tot uitdroging, onderkoeling of longontsteking. Ook kan angst om opnieuw te struikelen onzekerheid veroorzaken, met juist daardoor een grotere kans op weer een val.

Ouderen vallen door gebrek aan evenwicht, verlies van spierkracht, verminderd zicht en vaker voorkomen van duizeligheid. Factoren die de kans op vallen vergroten zijn suikerziekte (een hoger lichaamsgewicht en somsfluctuerende bloeddruk bij opstaan uit zittende positie), incontinentie (te haastig naar het toilet), neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson en dementie, of het gebruik

van medicijnen met invloed op alertheid en motoriek. Vrouwen hebben vaker ernstig letsel dan mannen na een val, wellicht doordat zij op hogere leeftijd meer broze botten hebben.

Vallen kan worden voorkomen door simpele maatregelen zoals een rollator en solide schoeisel, of door het wegnemen van risicofactoren. Denk aan (dikwijls te hoog gedoseerde) medicamenten en losliggende kleedjes en elektrische snoeren in huis.

Valpreventie verdient meer aandacht als speerpunt van publieke gezondheidszorg bij een oudere populatie. Het is niet het meest sexy onderwerp, maar kan potentieel gigantisch veel meer gezondheidswinst opleveren dan ingewikkelde operaties en dure medicijnen.

Bron: Het Parool, 7 mei 2021 – Marcel Levi

VAKANTIENIEUWS

Op dit moment zijn de nieuwe coronaregels verder versoepeld, ook voor ons verblijf in het hotel met restaurant.
Wellicht in september nog meer. Dus een mooie bevestiging voor de mensen, die al hebben gereserveerd!
We gaan van 5 t/m 10 september volledig verzorgd naar 4-sterren hotel ‘Hof van Gelre’ in het mooie Lochem.
Voor meer details, prijzen en een impressie over de vakantie in september kunt u kijken op onze nieuwe website: www.kaagenbraassemouderen.nl
Vervolgens doorklikken naar agenda en dan naar activiteiten.
Onder de activiteiten staat een artikel met foto’s en informatie over de vakantie. Informeer eens bij ons naar de mogelijkheden.

Tot ziens,

Evert en Joke van Beek
KBO vakantiebegeleiders, telnr: 071-8882556

STRANDRUPS

Op dinsdag 3 augustus kunt u met de strandrups een tochtje maken op het strand bij Langervelderslag in Noordwijk.
Het vervoer er naar toe dient u zelf te regelen.
Bij het aanmelden aangeven of er ook nog iemand mee kan rijden.
De tocht duurt ongeveer een uur en er kunnen 8 personen per keer mee.
Ook rolstoelgebruikers zijn natuurlijk van harte welkom.
De kosten bedragen € 9.00 per persoon.
Aanvangstijden: 9.45 uur – 11.00 uur – 12.15 uur – 13.45 uur – 16.15 uur.
Mocht u echt niet over vervoer beschikken, meld dat dan bij uw aanmelding.
Bij onvoldoende deelname per tijdstip worden de groepen samengevoegd, deelnemers worden hierover gebeld.
Opgeven bij Theo van Rijn (tel nr 06-33165903) of Marian van Veen (tel nr 071-3314338).

KBO-LUNCH

Vanaf dinsdag 20 juli kunnen leden en ook niet- leden van KBO vanaf 12.30 tot 14.00 uur elke oneven week op dinsdag lunchen bij ‘t Veen.
Een soepje, twee belegde boterhammen en een kopje koffie voor 10 euro.
U rekent de lunch vooraf ter plekke contant bij Marian af, extra drankjes zijn voor eigen rekening. Deelnemers bellen of mailen de vrijdag daarvoor (in dit geval 16 juli) naar:
Marian van Veen tel nr 071-3314338, of e-mail: marianvanveen25@gmail.com

‘t Veen eten & drinken biedt u naast een gezellig (eet)café een fantastisch terras aan het water op het zuiden.
Een heerlijke plek voor lunch of diner.
Daarnaast hebben we diverse zalen voor uw verjaardag of jubileum.
Wij kijken er naar uit om voor u de KBO-lunch te verzorgen.

Medewerkers ’t Veen