Vrijwilligers gezocht

Groeiend aantal bezoekers bij De Papierwinkel in Kaag en Braassem

Woensdagochtend, 8.30 uur. Coördinator van De Papierwinkel, Freek Nijeboer, start zijn laptop op in zijn kantoor. Geen gewoon kantoor, maar de bestuurskamer van voetbalvereniging E.M.M. ’21 aan het Sportpad in Roelofarendsveen. Dit is de werkplek van het team Huisvesting statushouders, Papierwinkel en Thuisadministratie van De Driemaster. In de aangrenzende kantine houdt De Papierwinkel hier elke woensdagochtend spreekuur. Hoewel het spreekuur officieel pas begint om 9.00 uur, druppelen de eerste bezoekers al binnen. Gastvrouw Chanar schenkt koffie en thee en inventariseert met welke hulpvraag de mensen komen. Een half uur later zit de kantine al aardig vol en zijn de medewerkers en vrijwilligers van De Papierwinkel druk bezig met het beantwoorden van vragen. 

Voor alle inwoners

De Papierwinkel is er voor alle inwoners van Kaag en Braassem. “Mensen komen met uiteenlopende vragen, vooral op financieel gebied”, zegt Nijeboer. “Zoals het aanvragen van energie- en belastingtoeslagen. Maar we bellen ook met instanties om een betalingsregeling te treffen als het even niet lukt om de rekening te betalen. Daarnaast zijn we intermediair voor verschillende fondsen, zoals het Jeugdfonds voor sport en cultuur. Ook voor de Stichting Leergeld helpen we veel mensen met het aanvragen van bijvoorbeeld een kinderfiets.”

Het team Huisvesting regelt allerlei zaken voor deze nieuwkomers in de gemeente, zoals het aanvragen van een uitkering, (zorg)verzekering, inschrijving op school en bij de huisarts en apotheek. Nijeboer: “We geven de statushouders een multomap met tabbladen mee en stimuleren ze om regelmatig bij het spreekuur van De Papierwinkel langs te komen voor vragen over hun post. “We leggen uit hoe dingen werken, bijvoorbeeld dat je bepaalde aanvragen met je DigiD moet doen en leren ze hun administratie te ordenen met behulp van de meegegeven map. Stap voor stap leren ze zo hun weg te vinden in de Nederlandse administratieve jungle.” 

Toenemende drukte

Nijeboer benadrukt dat De Papierwinkel niet alleen voor statushouders bedoeld is. “We merken duidelijk dat steeds meer mensen in financieel zwaar weer terecht komen”, zegt Nijeboer. “Het spreekuur is enorm druk. Steeds meer mensen willen gebruik maken van uiteenlopende toeslagen en fondsen. De aanvraag is soms nog best ingewikkeld, dus daar helpen we ze dan graag bij.” 

Om te zorgen dat De Papierwinkel het groeiend aantal bezoekers kan blijven helpen, zijn er meer vrijwilligers nodig. “De problemen van vandaag zijn anders dan de problemen van morgen”, zegt Nijeboer. “Financiële regelingen veranderen voortdurend. Daarom vinden we financiële kennis eigenlijk niet zo belangrijk. We zoeken vooral vrijwilligers die een beetje handig zijn met de computer en Google en logisch kunnen nadenken. En over doorzettingsvermogen beschikken. Want lossen we een probleem niet rechtsom op, dan proberen we het linksom. Binnen het team helpen we elkaar. We wisselen kennis en informatie uit en wat de een niet weet, weet de ander vaak weer wel.”

Voldoening

Bij de vraag wat er zo leuk aan dit werk is, licht Nijeboers gezicht helemaal op: “De voldoening natuurlijk! Het is gewoon fijn om mensen te kunnen helpen. Als er weer een cliënt opgelucht of tevreden naar huis gaat, geeft mij dat een goed gevoel.” 

Informatie

De volledige tekst van de vacature is te vinden op Vrijwilligers gezocht De Papierwinkel! | De Driemaster. Naast vrijwilligers voor het spreekuur zoeken we ook vrijwilligers die zich vanuit huis of buiten het spreekuur voor De Papierwinkel willen inzetten. Meer weten? Bel of mail Freek! 06-16695232 of f.nijeboer@dedriemaster.nu